Special Ops


Specific Report 2002 - Chapter IV: Citizenship and quality of life
Section 1: Area of freedom, security and justice (1/54)
Published by the Commission as required by Article 212 of the EC Treaty, Article 17 of the ECSC Treaty and Article 125 of the EAEC Treaty.

Krantenvoorpagina's

Uitrusting

Priority activities and objectives

Read the full document.

Area of freedom, security and justice (1)

502. The terrorist attacks in the United States on 11 September - on the Pentagon in Washington and on the World Trade Center in New York - pushed justice and home affairs into the limelight in Europe and throughout the world. On the basis of the work done over a period of several years already, the Commission was able on 19 September to present the Council with a proposal for a framework decision on the fight against terrorism and a further proposal for a framework decision on the European arrest warrant and the procedures for surrender between Member States. The former proposal establishes common definitions of terrorist offences throughout the European Union so as to facilitate cooperation in criminal matters; the latter seeks to replace, in relations between Member States, the existing extradition procedures by a purely judicial mechanism operating within very strict time limits. In December, political agreements reached in the Council on the two proposals and on the establishment of the Eurojust Unit bore witness to the great progress towards the Union's objective of establishing an area of freedom, security and justice. But December 2001 was also the time for the mid-term review of the measures to establish this area on the basis of the scoreboard decided on at the Tampere European Council in October 1999 and regularly updated by the Commission to stay abreast of progress in adopting and implementing the large number of measures needed to attain the objectives set by the Amsterdam Treaty and the Tampere European Council. In the latest version of the scoreboard, the Commission's message is broadly positive: if current efforts are maintained or even stepped up, there are good prospects that the Tampere objectives will be attained. The Laeken European Council (2) reaffirmed its commitment to the policy guidelines and objectives defined at Tampere. It also noted that a new impetus and new guidelines were needed to catch up delays in certain areas. In future the Council will hold more frequent justice, home affairs and civil protection meetings.

Achtergrond

De Europese Raad van regeringsleiders heeft in het geheim beslist om speciale groepen op te richten ter bestrijding van terrorisme in Europa. De eerste groep wordt momenteel gevormd en bestaat uit 5 leden die verder in deze nota terug te vinden zijn.
 

De Opdracht

Het Special Operations commandoteam moet als eerste opdracht het terroristische meesterbrein A. R. Yasin proberen terug te vinden. Een foto en wat info vind je op de website van de FBI bij de Most Wanted Terrorists. Er is eem sterk vermoeden dat de foto van Yasin niet meer accuraat is. De Duitste politie heeft ons gemeld dat Yasin tegenwoordig in Duitsland opereert en een groot terroristisch netwerk uitgebouwd heeft die het expliciete plan heeft om Europa zwaar onder vuur te nemen. Yasin is momenteel onvindbaar. Wat weten we dan wel nog over Yasin? Er is een sterk vermoeden dat hij een hevige fan van Rammstein is. Verschillende berichten zijn onderschept waaruit blijkt dat hij zich regelmatig op een concert bevindt. Het eerstvolgende concert van Rammstein is in februari in Keulen gepland.
De opdracht van het Special Operations team is om Yasin te vinden en zijn organisatie onschadelijk te maken.
 

De 5 teamleden

De teamleden werden zorgvuldig uitgezocht en aangesproken. U zult zien dat het team sterk gericht samengesteld is voor hun eerste opdracht, nl het bestrijden van een Arabische terroristisch netwerk. Allen zijn ze experts in een specifiek gebied.
 • Geert Peeters: (charsheet)
  Geert is geboren en getogen in Etterbeek. Hij is de enigste zoon van 2 op en top Brusselaars. Van zijn 18de tot zijn 22ste was hij beroepsmilitair en zat bij de Stormfusilliers in Aarlen. Om onduidelijke redenen was hij plotseling niet meer welkom in het leger. Zeer tegen zijn zin heeft hij het leger moeten verlaten en is aan de Vlekho talen gaan studeren. Daar werd zijn taalknobbel snel opgemerkt en na 3 jaar Duits-Engels gestudeerd te hebben, is hij naar de Kul getrokken om zich daar te specialiseren in Arabische talen. Geert heeft juist zijn doctoraat met als onderwerp de evolutie van de Arabische vertalingen van de Koran tot een goed einde gebracht. Sinds het einde van zijn militaire carriere geraakt hij zijn energie kwijt in het boxen. In de Belgische amateurboxwereld is hij bekend om zijn geweldig incasseringsvermogen, wat vrij spectaculair oogt voor zijn relatief frele lichaamsbouw.
  Hij werd aangezocht deel te maken van het eerste Europese Special Forces team omwille van zijn uitzonderlijke taalvaardigheden gecombineerd met een militaire achtergrond. Hij is enorm gemotiveerd omdat hij zijn 2 voorliefdes in deze opdracht kan combineren. (leeftijd 29 jaar)
 • Hans Frelich:(charsheet)
  Hans is een OostDuitser en kent Duitsland als zijn broekzak. Hij is jarenlang lid geweest van de Duitste geheime dienst waar hij DE wapen- en bommenexpert was. Hans bleef jarenlang de onbetwiste autoriteit in beide gebieden en hij verzorgde ettelijke lezingen in binnen- en buitenland. Hij is ook een van de enigste Oost-Duitse voormalige Stasi leden die zich wist op te werken tot de hogere echelons van de Duitse geheime politie. 5 jaar geleden heeft zijn voorliefde voor science-fiction hem te ver gedreven. Hans verzeilde in een spiraal van alien paranoia en werd gek verklaard en eervol uit functie gezet. Na een psychiatrische behandeling is Hans weer psychisch volledig in orde verklaard en werd voor dit Special Operations team opgevist. (leeftijd 42 jaar)
 • Hassan Egreb:(charsheet)
  Hassan is een Belg van Turkse origine. Hij is jarenlang teamleider geweest voor de Belgische Opsporings Brigade. Na de herorganisatie van de Belgische politie werd Hassan aangezocht om een team samen te stellen die onder zijn leiding de bovenvernoemde speciale opdracht tot een goed einde moet brengen. Hassan woont ook in Brussel en heeft een vrouw en 2 kinderen. Hij heeft al bewezen over uitzonderlijke leiderscapaciteiten te beschikken. Hij is ook een ongelofelijke motorfreak. Niet alleen een uitzonderlijk autobestuurder, hij kan evengoed overweg met een Cessna en weinig helikopters hebben geheimen voor hem. (leeftijd 37 jaar)
 • Peter Aerts: (charsheet)
  Peter is een bekend theoloog en informatiespecialist aan de universiteit van Gent. De zeer eigenaardige combinatie van computerwizard en theoloog maakte hem tot een Bekende Vlaming en hij werd dan ook in tal van talkshows opgevoerd. Hij is ook auteur van de bestseller 'Internet en God' waarin hij het gebruik van Internet door sekten en godsdiensten onder de loep neemt.
  Dit allemaal behoort echter tot het verleden. Ongeveer een jaar geleden werd professor Aerts in onduidelijke compromitterende omstandigheden betrapt. Feit is dat er studenten bij betrokken waren en de Universitaire Raad van de RUG heeft hem op staande voet ontslagen en terwijl het voorval wel getracht in de doofpot te stoppen. Dit was uiteraard buiten de pers gerekend die een vette kluif aan het voorval hadden. Maar alle betrokken houden tot op vandaag de lippen stijf zodat er nog steeds niet veel meer dan de officiele versie gekend is, nl 'Professor Aerts is om gezondheidsredenen niet meer in staat zijn drukke leven vol te houden en opteert om uit de samenleving terug te trekken en zich te concentreren op het schrijven van een nieuw boek'. Onder meer omdat Peter ook nog gespecialiseerd is in Islam theologie, is hij aangezocht om lid te worden van het Special Operations team. De voorbije 4 maand heeft hij een basis politie opleiding gevolgd. (leeftijd 37 jaar)
 • Troy Asimovic:(charsheet)
  Troy is een Bosnier die op 17jarige leeftijd naar het Verenigd Koninkrijk geemigreerd is en nu de dubbele nationaliteit bezit. Daar is hij in het leger verzeild geraakt en later bij de Britse elite militaire eenheid SAS. Toen de Bosnische oorlog uitbrak in 1991, wou Troy zijn landgenoten vervoegen en na veel tegenwerking slaagde hij er in om ontslag uit het SAS te nemen. Net voor zijn vertrek naar Bosnie in januari 1992, werd Troy bij MI6 (Britse geheime dienst) ingelijfd, speciaal om hen info uit Bosnie door te spelen. Na de oorlog kwam Troy terug naar het Verenigd Koninkrijk maar werd daar onmiddellijk op een zijspoor gebracht door MI6 en uiteindelijk opgevist voor het nieuwe Europese Special Forces commandoteam. Na bijna 10 jaar inactiviteit is hij heel gemotiveerd om eindelijk weer een echte kans te krijgen om zich te bewijzen. (leeftijd 34 jaar)

(1) Further information is available on the Europa server (http://europa.eu.int/comm/dgs/justice_home/index_en.htm).
(2) Bull. 12-2001, point I.15.