Ronde 1

 

Vraag 1                                  Aardrijkskunde

Illustratie : Foto

Deze Belgische “schipper” wil in een reuzenfles naar Amerika varen.  Zijn zelfgebouwde “Spirit of Antwerp”, met dopje, zou binnen 2 maanden het traject Antwerpen - Florida moeten afleggen.  Hij zit nooit verlegen om een stunt, maar deze keer gaat hij wel heel erg ver, hij wil namelijk zijn vrouw meenemen.  Kent u de naam van deze Belgische Thor Heyerdahl?

Antwoord : Fons Oerlemans

 

 

 

Vraag 2                                  Geschiedenis

Illustratie : Foto

 

Op 24 november 2002 werd op de BBC de "greatest Briton of all times' gekozen.  Meer dan anderhalf miljoen mensen brachten hun stem uit op één van de tien finalisten.  Opmerkelijk was dat er in de top tien geen enkel nog levend persoon voorkwam : geen Margaret Thatcher, geen Koningin Elisabeth II.

Prinses Diana haalde wel de finale, tot groot ongenoegen van Anne Robinson, de presentatrice van de slotshow, die Diana's grootste eigenschap het manipuleren van de media noemde.

Lady Di eindigde uiteindelijk 3de, vlak voor Charles Darwin en William Shakespeare.

Uiteraard willen wij de naam van de winnaar kennen.

Wie werd dus door het Britse publiek uitgeroepen tot “grootste Brit aller tijden ?’

 

Antwoord : Winston Churchill

 

 

 

Vraag 3                                  Wetenschap

Illustratie : Foto

 

Men kan er momenteel niet meer omheen, maar als internetgebruiker wordt men overspoeld met spam, virussen, PopUps en andere even leuke verrassingen. Kent u de verzamelnaam van de volgende geestigheden die u veel werk en soms veel geld kosten om ze te verwijderen ?

 

a) Die categorie van software die zonder het medeweten van de gebruiker functies uitvoert, die de privacy, de performantie en de veiligheid van de computer beïnvloeden. Zo kunnen  meestal vervelende reclameboodschappen binnengehaald worden via het downloaden van kostenloze commerciële demonstratieproducten of freeware. De naam verwijst naar het

nietsvermoedend binnenhalen van entiteiten waarin de minder leuke dingen verborgen zijn.

 

b) De volgende software zal ook zonder medeweten van de gebruiker de inhoud van de computer analyseren en de activiteiten van de gebruiker noteren om deze informatie nadien via het internet naar het moederhuis te sturen. Deze snuffelprogramma's kunnen niet enkel niet-gelicentieerde software opsporen, maar ze bespioneren ook het surfgedrag en kunnen in extremis paswoorden en kredietkaartnummers doorgeven.

c) Deze programma's gaan het inbelnummer van de eigen Internet-Provider vervangen door een ander, meestel duurder, nummer  in het buitenland, zodat u, door het draaien van dit ander telefoonnummer, een veel hogere telefoonrekening krijgt. Ze worden meestal ingezet bij diensten als gsm-logos, beltonen of porno-aanbiedingen.

 

Antwoord : a) Trojan Horse             b) Spyware                     c) Dialer

 

 

 

Vraag 4                                  Sport

Illustratie : Foto

 

We vermoeden dat er vanavond redelijk wat tennisliefhebbers in de zaal zitten, en dat sommigen onder hen zelfs de euvele moed hebben om zich tenniskenners te noemen.  Voor hen mag deze vraag geen enkel probleem vormen.  We zijn op zoek naar het huidige nummer 1166 op de ATP-lijst.  Een strikvraag, zal u wellicht denken, want dat klassement wordt wekelijks aangepast.  Welnu, we vertellen er u graag bij dat deze 17-jarige jongeman ooit zelfs de 1133ste plaats bezet heeft.  Echte kenners beweren dat hij de capaciteiten heeft om ooit een topper te worden, maar dat hij daarvoor voorlopig de nodige kracht mist.

Kwestie van de lat voor iedereeen gelijk te leggen, geven we er graag nog wat extra tips bij voor de niet-tennissers.  Zijn vader, met wie hij zijn voornaam deelt, staat nog steeds geboekstaafd als de allerbeste ooit.  Weliswaar in een andere sportdiscipline.  Hij grossierde in wereldrecords, haalde maar liefst zes opeenvolgende wereldtitels binnen, en won een gouden medaille op de Olympische Spelen in 1996. 

Welke junior zoeken we hier ?  We nemen ook genoegen met de naam van de vader.

 

Antwoord : Sergei Bubka Jr

 

 

 

Vraag 5                                  Varia

Illustratie : Geluidsfragment / Foto

 

Van Dessel heeft weer toegeslagen.  Ditmaal was een oud-klasgenoot het slachtoffer, maar korte tijd later –2 afleveringen om precies te zijn- zou ook Prinses Mathilde eraan moeten geloven. U weet vast nog wel waarvoor de afkorting ‘Bir’ staat.

 

Antwoord : Broek in reet

 

 

 

Vraag 6                                  Fauna en Flora

Illustratie : Foto

 

In 1787 werd de witkoparend officieel aangenomen als embleem van de Verenigde Staten van Amerika. U vindt dit symbool onder andere terug op munten ter waarde van een halve-dollar en een kwart-dollar. Maar niet iedereen was het eens met deze keuze. Benjamin Franklin, bijvoorbeeld vond de arend maar een mietje.  Hij zou er immers niet voor terugschrikken om kleinere roofvogels hun prooi afhandig te maken, omdat hijzelf te lui of te laf is om op jacht te gaan.  Daarenboven zouden ze op de vlucht slaan telkens ze zelf worden aangevallen, zelfs door veel kleinere vogels.  Franklin had een boontje voor een andere inheemse vogel, die er niet voor terugschrok om zelfs mensen aan te vallen, als ze zich op zijn biotoop waagden, of zelfs alleen maar opzichtige kleren aan hadden.

Maar Franklin heeft het niet gehaald, anders was de 'Meleagris gallopavo'  afkomstig uit Noord-Amerika en Mexico nu misschien wel te zien op de Amerikaanse munten.

Welke vogel moest, althans in dit debat, het onderspit delven voor de arend ?

 

Antwoord : de kalkoen

 

 

 

Vraag 7                                  Actualiteit & politiek

Illustratie : Foto

 

De dame waarnaar we zoeken, is lid van de Nederlandse Tweede Kamer voor de VVD en treedt onder andere op als woordvoerder integratie.
Ze wordt op 13 november 1969 geboren in Mogadishu in Somalië. Omdat haar vader een politieke tegenstander is van de Somalische dictator Mohamed Siad Barre vlucht de familie via Saoedi-Arabië en Ethiopië naar Kenia.
Ze krijgt een orthodox-islamitische opvoeding en wordt - zonder enige verdoving - besneden. Wanneer ze hoort dat ze zal worden uitgehuwelijkt aan een neef in Canada vlucht ze via Duitsland naar Nederland. Daar komt ze aan in 1992. Sinds 1997 is ze genaturaliseerd tot Nederlandse.

Na haar studies politicologie stapt ze in de politiek, eerst voor de PvdA, daarna voor de VVD.  Ze haalt regelmatig het nieuws en de kranten door haar uithalen naar het Nederlandse integratiebeleid en naar de Islam in het algemeen. 

Eerder dit jaar ontving ze in Gent nog de prijs van de vrijheid, uitgereikt door de liberale denktank Nova Civitas.

De naam dus van deze juffrouw, die, om begrijpelijke redenen, nooit zonder lijfwachten in het openbaar verschijnt.

 

Antwoord : Ayaan Hirsi Ali

 

 

 

Vraag 8                                  Kunst & cultuur

Illustratie : Foto

 

David Copperfield noemt het pure magie.  Dario Fo vindt hun kunst niet zomaar creatief, maar gewoonweg een creatie.  In 1972 stichtten de Zwitsers Bernie Schuerch en Andreas  Bosshard, samen met de Italiaans-Amerikaanse Floriana Frassetto dit wereldbekende mimegezelschap.  Na de vroegtijdige dood van Bosshard in 1992 aan Aids, nam de Amerikaan John Charles Murphy zijn plaats in.

Waar in het begin hun optredens nog deels uit gesproken tekst bestonden, viel deze later volledig weg.  Ze maakten enkel gebruik van maskers, het contrast tussen licht en donker, en een zeer subtiele choreografie.  Zo creëerden ze een vorm van theater die universeel was, niet gebonden door taalkundige of culturele beperkingen.

Jim Henson zei ooit dat de aflevering van de Muppet-show met dit trio de beste was die hij ooit gemaakt had.

 

Wat is de toepasselijke naam van dit gezelschap ?

 

Antwoord : Mummenschantz

 

 

 

Vraag 9                                  Taal & literatuur

Illustratie : Foto

 

een bange kleuter

op de top van de glijbaan...

de trappen weer af.

 

Of nog eentje :

 

net vijfenzestig

uit gewoonte of uit trots

betaalt hij zijn bus.

 

U had natuurlijk onmiddellijk de stijl herkend van de bekende Leuvense dichter Bernard de Coen.

Wat is de naam van deze dichtvorm ?  Hij bestaat doorgaans uit 17 lettergrepen volgens het schema 5 - 7 - 5.  In oorsprong was het centrale thema steevast ‘de natuur’, maar tegenwoordig worden deze regels wat losser geïnterpreteerd.

 

Antwoord : Haiku

 

 

 

Vraag 10                                Muziek

Illustratie : Beeldfragment

 

Neem het ons alsjeblieft niet kwalijk.  We konden het echt niet laten.  U krijgt zo meteen een fragment te zien uit de Nederlandse versie van Idool 2003.  De vraag is zeer simpel, maar neem van ons aan : het antwoord niet.  Welke groep brengt Bennie hier zwaar in verlegenheid ?  We zoeken dus niet de titel van het lied –dat hoor je met een beetje geluk in het clipje- maar wel de groep die het net iets beter brengt.

 

Antwoord : Bon Jovi

 

 

 


Ronde 3

 

Vraag 1                                  Geschiedenis

Illustratie : Foto

 

In 1916 bezetten een honderdtal slecht bewapende burgers het hoofdpostkantoor in het midden van Dublin en riepen de onafhankelijkheid van de Ierse republiek uit. Ook andere gebouwen in de stad werden bezet.  In totaal namen slechts 2000 mensen deel aan de opstand. De represaille van het Engelse leger was hard. Een 400-tal rebellen werden gedood bij het neerslaan van de opstand en hun leiders, Padraic Pearse en James Connolly,

werden eerst gevangengezet en later geëxecuteerd. Weet u hoe deze opstand

bekend staat?

 

Antwoord : Paasopstand

 

 

 

Vraag 2                                  Wetenschap

Illustratie : Foto

 

Nadat zijn eerste patiënt op de operatietafel overleed, veranderde deze Fransman het geweer van schouder en wierp zich op de wiskunde. Hij werd één van de pioniers op gebied van de theorie van kansberekening. Zijn waarschijnlijkheidsverdeling groeide uit tot één van de belangrijkste verdelingen uit de waarschijnlijkheidsleer. Een weggever voor de wiskundigen onder ons : deze verdeling en de binomiale verdeling stemmen bijna overeen als het experiment meer dan 100 keer wordt herhaald en de waarschijnlijkheid van uitkomst voor

iedere proef kleiner is dan 0,01.

 

Antwoord : Siméon Denis Poisson

 

 

 

Vraag 3                                  Sport

Illustratie : Beeldfragment

 

Ongetwijfeld hét emo-moment van deze avond.  Pak uw buurman of –vrouw maar eens goed vast, als u daartoe de neiging voelt.  Wij gaan ervan uit dat u hem niet vergeten bent.  Hoe heet deze onfortuinlijke Olympiër ?

 

Antwoord : Paul Vermeire

 

 

 

Vraag 4                                  Varia

Illustratie : Foto

 

Hij heeft echt bestaan, maar het is dankzij een theaterstuk dat zijn naam algemeen bekend is geworden.  De echte was eenonverbeterlijke  ijzervreter, die er prat op ging dat zijn legertje, een bloeddorstige bende, tijdens de slag om Magdeburg, in 1631, 30.000 onschuldige inwoners over de kling had gejaagd.

In Schillers theaterstuk, Wallensteins Tod, wordt hij echter afgeschilderd als een trouw legerleider, die zijn overste, Wallenstein dus, trouw bleef op een ogenblik dat alle anderen hem in de steek lieten toen hij valselijk werd beschuldigd van landverrraad.  Wallenstein sprak toen de gedenkwaardige woorden uit, die ervoor zorgden dat we ons tot de dag van vandaag de naam van de Duitse graaf herinneren, ook in het Nederlands.

Wie was die militair, wiens kasteel nu nog steeds te bezichtigen is rondom het gelijknamige stadje ?

 

Antwoord : Gottfried zu Pappenheim

 

 

 

Vraag 5                                  Fauna & flora

Illustratie : Foto

 

De parkietachtige die u op de afbeelding ziet wordt ongeveer 40 centimeter groot.  Bij kwekers in België is het de meest voorkomende Aziatische soort.  In de wilde natuur is groen de basiskleur, maar via toepassing van erfelijkheidsregels, zijn kwekers erin geslaagd alle mogelijke schakeringen te bekomen.  De prijzen van de vogels hangen af van de moeilijkheid waarmee de kleur van hun kop en/of staart te bekomen is.  Zo kost een groen exemplaar 25 euro, een blauw 50 euro en een witte vogel 70 euro.  Voorheen lagen de prijzen aanzienlijk hoger maar door de enorme toename van het aantal kwekers zijn de marktprijzen ingestort.  Hoewel zeldzame kleurschakeringen op exclusieve, internationale veilingen nog steeds meer dan 10.000 euro durven kosten.  Kent u de Nederlandse benaming van deze populaire kweekvogel?

 

Antwoord : Halsband

 

 

 

Vraag 6                                  Actualiteit & politiek

Illustratie : 3 foto’s

 

3 politici of publieke figuren die absoluut niets met elkaar te maken hebben, tenzij, zoals de tip aangeeft, dat ze hun naam niet gestolen hebben.

a)      De leider van de Afrikaner Weerstands Beweging.  Hij heeft zich steeds verzet tegen de hervormingen in Zuid-Afrika.  Momenteel zit hij een gevangenisstraf van 6 jaar uit in Rooigrond wegens moord.

 

b)      Sinds 2003 voorzitter van de Europese Centrale bank.  Van april 2000 tot juni 2003 was hij het onderwerp van een gerechtelijke onderzoek door de Franse justitie inzake een boekhoudschandaal bij de Crédit Lyonnais Bank in 1992 en 1993, toen hij topambtenaar bij het Ministerie van Financiën was.

 

c)      De vorige minister van Volksgezondheid van Nederland, ook wel de Nationale Huisarts genoemd.  Ze kreeg heel wat kritiek te verwerken.  Was wel zeer actief op het vlak van het screenen van borstkanker.

 

Antwoord : a) Eugene Terreblanche            b) Jean-Claude Trichet            c) Els Borst

 

Vraag 7                                  Kunst en cultuur

Illustratie : Foto

 

De schilder / beeldhouwer die we zoeken werd geboren in 1936 in Boston.  Als Op-Art-kunstenaar begon hij zich eind jaren 50 af te zetten tegen de subjectieve zelfhandhaving van de abstracte expressionisten.  In plaats van in het schilderij zijn ziel bloot te leggen, zocht hij naar objectieve wetten van de waarneming.  Van daaruit begon hij de voorwaarden voor schilderkunst opnieuw te definiëren.  Hoe was de dynamische zeggingskracht van geometrische basisvormen te vergroten, bij voorbeeld als men afstapte van het traditionele rechthoekige geraamte van een schilderij ?

Met die concrete doorbreking van een grens trok hij niet alleen het onderscheid tussen schilder- en beeldhouwkunst in twijfel, maar de vorm zelf werd van beeldend middel inhoud van het schilderij.

 

Mocht u het nu nog niet weten, dan zal het ruggensteuntje u misschien wel in de goede richting duwen.

 

Antwoord : Frank Stella

 

 

 

Vraag 8                                  Gastronomie

Illustratie : Foto

 

We zijn op zoek naar een sinaasappellikeur, gemaakt van de gedroogde schil van bittere sinaasappelen, afkomstig van de Caraïben.  Tegenwoordig worden ook vruchten uit Haïti of Zuid-Europa gebruikt.  De sinaasappel zelf is volkomen ongenietbaar, maar de schil daarentegen bezit een bijzondere olie met een aroma dat veel beter is dan dat van andere sinaasappelen. Enkele kruiden en een kleurstof geven de likeur de 'finishing touch'.  De originele likeur is kleurloos, maar er bestaan ook oranje, gele, groene, blauwe en rode varianten.  Het alcoholpercentage bedraagt tussen de 30 en 32°.

Hij kan puur of 'on the rocks' gedronken worden, doch wordt meestal als kleurmaker in cocktails gebruikt. 

Schol !

 

Antwoord : Curacao                                             

 

 

 

Vraag 9                                  Taal & literatuur

Illustratie : Foto

 

We moeten het toegeven : voor zijn 49 jaar, ziet Filiberke er nog redelijk fluks uit.  En al die jaren heeft hij het moeten stellen met 1 en dezelfde outfit.  Een zwarte korte broek -van hetzelfde model als die van zijn boezemvriend Jommeke-, een paarse pull-over, en een rood vestje. 

Wel heeft hij in de loop der jaren zijn taalgebruik wat aangepast. 

U ziet een fragment uit album nr 22, "het Wonderdrankje", voor het eerst uitgebracht in 1965, toen nog in zwart-wit.

Vanaf 1979 verschenen de avonturen van Jommeke in kleur, en ook de vroeger verschenen albums kregen in de loop van de daaropvolgende jaren een facelift.    

Het ging hierbij niet louter om een inkleuring van de oude tekeningen.  Aan kleine details kon je merken dat de verhalen volledig opnieuw werden getekend.  Ook in de teksten werden hier en daar wat scherpere kantjes afgevlakt.

Weet u welke politiek minder correcte uitdrukking  Filiberke in het oorspronkelijke album gebruikt in de plaats van het neutrale "Ik heb gebabbeld" ?  We zullen mild zijn bij de verbetering, maar de essentie moet er wel inzitten.

 

Antwoord : ‘Ik heb me gedragen als een vrouw’

 

 

 

Vraag 10                                Muziek

Illustratie : Geluidsfragment / Foto

 

Heel korte vraag.  We zijn op zoek naar de uitvoerders van dit nummer.

 

Antwoord : Sophia
Ronde 4

 

Vraag 1                                  Aardrijkskunde

 

U hebt allemaal een copie gekregen waarop drie blinde kaarten staan.  Op a) zoeken we de naam van een stad, op b) de naam van een provincie en op c) de naam van een rivier.

 

Antwoord : a) Yaoundé            b) Yucatan            c) Yangtze

 

 

 

Vraag 2                                  Geschiedenis

Illustratie : Foto

 

In september 1781 zag men de grootste troepenverzameling van Engelse soldaten op Amerikaanse bodem. De climax van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog was nabij. De gemeenschappelijke Amerikaans-Franse strijdkrachten van generaal Washington, generaal Rochambeau, admiraal de Grasse, en generaal Lafayette bonden de strijd aan met de Engelse

troepenmacht nabij een klein Amerikaans plaatsje. Deze plaats werd later herdacht door haar naam te geven aan een vliegdekschip dat een leidende rol heeft gespeeld in de gevechten op de Stille Oceaan tijdens de tweede wereldoorlog. Op 4 juni 1942 werd dit vliegdekschip echter tot zinken gebracht nabij Midway. Wat is de naam van het plaatsje waar de Amerikanen hun onafhankelijkheid hebben veroverd ?

 

Antwoord : Yorktown

 

 

 

Vraag 3                                  Wetenschap

Illustratie : Foto

 

Eind 18de eeuw ontdekte Walther Flemming, hoogleraar in de anatomie in Kiel, de chromosomen,  twee lange strengen van opgevouwen dubbele helix DNA-moleculen waarop vele genen een plaats vinden en die ergens halverwege verbonden zijn. De kat bijvoorbeeld heeft 38 chromosomen waarvan er 36 autosomaal zijn. Het gen dat de hoofdkleuren rood of zwart kan aanduidt, is echter een somaal gen. Dit kleurgen bevindt zich dus slechts op één van

beide somale chromosomen, namelijk het grootste. Hierdoor komt het dat in normale gevallen een lapjeskat steeds een poes is. Wat is nu de naam van dit somaal chromosoom? Als u echter niet van katten houdt, willen we u ook nog helpen door te zeggen dat de aandoeningen kleurenblindheid en hemofilie ook te maken hebben met de erfelijke informatie die vervat zit op dit chromosoom.

 

Antwoord : X-chromosoom

 

 

 

 

 

 

Vraag 4                                  Sport

Illustratie : Foto

 

Sumo-worstelen is een eeuwenoude Japanse sport, omringd met allerhande symboliek en rituelen.  Er wordt niet gevochten in gewichtsklassen, zoals moge blijken op de bijgaande foto.  Wel worden de sumotori -of rikishi- onderverdeeld in klassen.  Zes in totaal.  Men begint als Juryo;  Vervolgens kan men doorgroeien -of aandikken, zo je wil- tot Maegashira, Komusubi, Sekiwake en Ozeki.

Enkel de allerbesten groeien door tot de allerhoogste klasse.  Eens deze status bereikt, kan men niet meer degraderen.  Wanneer de worstelaar ervaart dat hij niet meer superieur is aan Sumatori uit lagere klassen, dan zal hij de eer aan zichzelf houden, en zich terugtrekken uit de competitiesport.

Hoe noemen we deze hoogste klasse ?  Een van de meest bekenden uit de hedendaagse periode is de enorme Hawaiiaan  Chad Rowan, beter gekend als Akebono.

 

Antwoord : Yokozuna

 

 

 

Vraag 5                                  Varia

Illustratie : Foto

 

Over dit woord zijn waarschijnlijk universitaire thesissen geschreven.  Het heeft nu nog steeds meerdere betekenissen, en het heeft in de loop der tijden vele ladingen gedekt.  Vast staat dat het van Germaanse oorsprong is.  Het komt niet voor in het Oud-Engels, maar er worden wel veel verwante termen aangetroffen in het Nederlands, Duits en Fries.

We moeten ons hier beperken tot enkele betekenissen : landheer, jongeman, dorpeling, boer, knecht.  Zowat elke Middeleeuwer dus.

Wellicht is deze term toch het meest gekend omdat het de officiële naam is van de bewakers van de Tower.  In de omgang worden deze laatsten ‘Beefeaters’ genoemd, maar wij zoeken dus hun echte verzamelnaam.

 

Antwoord : Yeoman

 

 

 

Vraag 6                                  Fauna en flora

Illustratie : Foto

 

De Cananga Odorata is een tropische boom van ongeveer 20 meter hoog, en komt oorspronkelijk uit Indonesië en de Filippijnen.  Heden ten dage wordt hij vooral aangeplant op Madagaskar en de Comoren.  De bloemen van deze kleine boom kunnen zachtpaars, roze of geel zijn.  Deze bloemen worden vooral gebruikt om oliën van te maken.  Het is een lichtgele iets taaie olie met een zoete bloemige geur, die lijkt op Jasmijn en Hyacint.  De olie wordt traditioneel gebruikt in de huidverzorging en omwille van de geur ook in de parfumerie. Zij maakt onder andere deel uit van Chanel 5 en andere wereldberoemde parfums.  Zij zou ook efficiënt zijn tegen : broze nagels, verhoogde bloeddruk, insectensteken, hartkloppingen, shock, depressiviteit, angst, spanning, slapeloosheid, te hoge hartslag en verminderde geslachtsdrift.

Welke olie, en dus welke bloem, hebben we hier zonet beschreven ?

 

Antwoord : Ylang-Ylang

 

 

 

Vraag 7                                  Media & Film

Illustratie : Beeldfragment

 

Sam is één van Hollywoods topacteurs.  Hij maakte zijn debuut in 1945 in de kortfilm 'Hare Trigger', aan de zijde van zijn onafscheidelijke compaan Bugs Bunny.

In 1958 kregen ze samen een Oscar voor hun prestatie in 'Knighty Knight Bugs'

Of hij nu een piraat, een Arabische krijger of de gemeenste en wreedste cowboy uit het wilde westen moet spelen, steeds weet Sam de lachers op zijn hand te krijgen.

Overtuigd van zijn eigen aangeboren superioriteit, krijgt hij telkens weer het deksel op zijn stevig ontwikkelde neus.

Hij is even kort van stof als van gestalte, en het feit dat hij niet het minste gevoel voor humor heeft, maakt hem het geliefkoosde slachtoffer van Bugs Bunny.

Zijn bijnaam laat vermoeden dat hij afkomstig is uit het oosten van Californië.  Daar vinden we immers een natuurpark terug, het derde grootste van de Verenigde Staten, dat dezelfde naam draagt als onze vriend. 

Hoe noemt onze vriend Sam voluit ?  Of anders gesteld : hoe heet dit natuurpark, dat vooral bekend staat om de reusachtige sequoiabomen die er welig groeien ?             

                                                                                                                                                                                          

Antwoord : Yosemite Sam

 

 

 

Vraag 8                                  Gastronomie

Illustratie : Foto

 

Van oorsprong was dit château een versterkte legerplaats van de Engelsen.  Tot het werd gekocht door de Franse familie die er haar naam eraan heeft gegeven.

De wijngaard van 148 hectares strekt zich uit over de hoogste heuvel van Sauternes.

De uitzonderlijke kwaliteit van de wijnen is te danken aan de leemachtige grond, de ligging van de hellingen, de strenge selectie van de druivensoorten (70% Sémillon, 30% Sauvignon en 30% Muscadelle), en aan de uiterst nauwkeurige en liefdevolle zorg voor de geoogste druiven en de bereiding van de wijn. Het wijnambacht gaat over van de ene generatie op de volgende. Al sinds vier eeuwen houden dezelfde families van wijngaardeniers zich bezig met het domein.

Kwaliteit primeert; de opbrengst is van ondergeschikt belang.  Eén wijnstok levert slechts een enkel glas wijn per jaar op. En als de wijn van een bepaald jaar zijn rang niet waardig toont, wordt hij niet verkocht of gedegradeerd. De jaartallen 1974 en 1992 zijn zelfs niet in de handel gebracht.De gemiddelde productie bedraagt 600 hectoliter per jaar. Het rendement van dit Château is slechts 6 hectoliter per hectare, dat wil zeggen 10 keer minder dan andere wijngaarden, of één glas wijn per wijnstok! De laagste opbrengst ter wereld.

Welke is de naam van dit wereldberoemde château, dat onbetwistbaar de beroemdste witte dessertwijn ter wereld voortbrengt ?

 

Antwoord : Yquem

Vraag 9                                  Taal & literatuur

Illustratie : Foto

 

We zijn op zoek naar een Ierse dichter, toneelschrijver en mysticus. Hij zetelde in de jaren 20 ook in de Ierse senaat. Hoofdthema's in zijn werk waren de tradities en de omvangrijke mythologie van zijn vaderland. Zijn absolute meesterwerk was het in verzen geschreven toneelstuk 'Cathleen ni Houlihan' uit 1902, geschreven voor de revolutionaire Maud Gonne, voor wie hij jarenlang een onbeantwoorde liefde koesterde.  In 1923 won hij de Nobelprijs voor de Literatuur.  Hij overleed te Roquebrune, met uitzicht op Monaco, op 28 januari 1939, en werd daar begraven. In september 1948 werd zijn stoffelijk overschot naar Ierland gebracht en werd hij opnieuw begraven, nu op de begraafplaats van zijn grootvaders parochie in Drumcliff, county Sligo. Een steen met inscriptie zoals hijzelf had aangegeven, markeert de plaats: Cast a cold Eye; on Life, on Death. Horseman pass by!

 

Antwoord : William Butler Yeats

 

 

 

Vraag 10                                Muziek

Illustratie : Beeldfragment / Foto

 

U hoort een nummer uit 1983.  Wij willen enkel de uitvoerders van u vernemen.

 

Antwoord : Yes

 

 

 


Ronde 5

 

Vraag 1                                  Geschiedenis

Illustratie : Foto

 

Een vraag over de Griekse mythologie.  We zoeken twee broers, zonen van Zeus en Leda, en dus broers van Helena van Troje.  Vermits Zeus Leda benaderd had in de vorm van een zwaan, worden de beide broers vaak afgebeeld als komende uit een ei.

Eén van beiden was een befaamd ruiter, broerlief een begenadigd bokser. Over hun heldendafen zijn vele verhalen bekend.  Zo maakten ze onder meer deel uit van de argonauten die op zoek gingen naar het Gulden Vlies, en redden ze hun zuster Helena uit de handen van Theseus.

Ze worden ook wel de Dioscuri genoemd.  Kent u de Griekse of de Romeinse naam van deze beide broers ?

 

Antwoord : Kastor en Polydeukes (Castor en Pollux)

 

 

 

Vraag 2                                  Wetenschap

Illustratie : Foto

 

Diepzeeduikers kennen ongetwijfeld de volgende wetmatigheid:

Bij een constante temperatuur is het produkt van druk en volume van een bepaalde hoeveelheid ideaal gas constant. Indien iemand vanaf grotere diepte opduikt, zal het volume gas in zijn longen uitzetten naarmate de druk van het water vermindert. Vermits onze longen slechts ten hoogste 6 liter bevatten kunnen, zal het tot een scheuring van de longen leiden indien er niet steeds bij het stijgen lucht wordt uitgeademd. Deze wet werd -onafhankelijk van elkaar- door een Ierse en een Franse wetenschapper geformuleerd. Sindsdien staat ze gekend onder hun beider naam. Kent u deze?

 

Antwoord : Boyle – Mariotte

 

 

 

Vraag 3                                  Sport

Illustratie : Foto

 

Sinds 1994 worden de Olympische zomer- en winterspelen niet meer in hetzelfde jaar georganiseerd.  In 1992 vonden dus voor het laatst 2 spelen plaats.  Weet u nog welke twee steden dat jaar de organisatoren waren ?  Waar vonden dus respectievelijk de Olympische winter- en zomerspelen van 1992 plaats ?

 

Antwoord : Barcelona - Albertville

 

 

 

 

 

 

Vraag 4                                  Varia

Illustratie : Foto

 

We zijn opnieuw op zoek naar twee steden.  Op 13 juli 1985 vond, onder impuls van de Ierse zanger Bob Geldof, het Live Aid festival plaats.

Dit gebeurde nagenoeg tegelijkertijd in twee steden; één in Europa en één in de Verenigde Staten.  Welke steden ?

 

Antwoord : London – Philadelphia

 

 

 

Vraag 5                                  Actualiteit & politiek

Illustratie : Foto

 

Wat Bart Kaël en Get Ready niet durfden, deden deze mannen wel.  Weet u nog welk duo van Vlaamse parlementairen zich in februari in Dag Allemaal heeft geout als ‘de jeanetten van de Wetstraat’ ?  Naar eigen zeggen om Kardinaal Joos te jennen.  Maar of deze laatste daarvan zwaar onder de indruk zal zijn, …

 

Antwoord : Stijn Bex – Jan Roegiers

 

 

 

Vraag 6                                  Kunst & cultuur

Illustratie : Foto

 

Op de afbeelding ziet u de geboorte van Christus, terug te vinden in het Uffizi te Firenze.  Wie schilderden dit?  Wij geven u er nog bij dat de engel uiterst links geschilderd is door de leerling van de "hoofdschilder" van dit werk.  Deze leerling was op dat moment 23 jaar en is later uitgegroeid tot één van de beroemdste kunstenaars uit de Italiaanse Renaissance.  Er wordt gezegd dat nadat de hoofdschilder zijn figuren met deze niet door hem geschilderde engel vergeleken had, nooit meer een penseel heeft aangeraakt, compleet verbluft als hij wasdoor de techniek en het meesterschap van zijn pupil.  Graag de beide namen.

Antwoord:
Verrochio (hoofdschilder) en Da Vinci

 

 

 

Vraag 7                                  Media & film

Illustratie : Beeldfragment

 

Dit toneelstuk van de hand van Joseph Kesselring is ontelbare keren vertaald, bewerkt, herwerkt en opgevoerd door zowat alle amateurgezelschappen wereldwijd.  Het is het verhaal van een man die ontdekt dat zijn beminnelijke oude tantes, en zijn wereldvreemde broer eigenlijk koelbloedige seriemoordenaars zijn, die de lijken in hun kelder begraven.  Met alle gevolgen vandien.

 

 

U zag een fragment uit de filmversie, die dateert van 1944.  Cary Grant speelde de hoofdrol.

Wat is de naam van het toneelstuk en de film ?

 

Antwoord : Arsenic and old lace

 

 

 

Vraag 8                                  Gastronomie

Illustratie : Foto

 

Het bekende whiskymerk J&B is genoemd 2 mannen, die elkaar nooit hebben ontmoet.  De eerste is een Italiaan uit Bologna die in 1749 een operazangeres, de liefde van zijn leven, volgde naar London, en zich daar associeerde met een plaatselijk wijn- en drankhandelaar.

De tweede is de man die een goede 80 jaar later het hele zaakje overkocht.  De naam van de Italiaan behield hij, en koppelde hij aan de zijne.  Voor welke twee namen staat J&B ?

 

Antwoord : Justerini & Brooks

 

 

 

Vraag 9                                  Taal en literatuur

Illustratie : Foto

 

De 16de eeuwse schrijver François Rabelais was een religieuze jobhopper.  Hij werd eerst franciscaan, stapte enkele jaren later over naar de benedictijnen, om met pauselijke dispensatie zijn leven als wereldgeestelijke te vervolgen. Regels lagen hem niet erg.  

Zijn grootste roem verkreeg hij met zijn persiflage op de ridderromans. In de loop van 30 jaar publiceerde hij het vierdelige, hilarische verhaal van 2 reuzen.  Vader en zoon reus beleven de meest potsierlijke avonturen. Veel samenhang in de verhalen is er niet. Rabelais wilde aantonen wat er allemaal niet deugt in kerk en samenleving, en hoe het beter zou kunnen. Hij gebruikte de satire als middel, om zich de autoriteiten van het lijf te houden. Bijna mislukte dit. De Sorbonne verfoeide zijn werk. Maar de Franse koning liet zich het werk voorlezen en vermaakte zich er kostelijk mee, zodat Rabelais het zelfs aandurfde de latere delen onder zijn eigen naam uit te geven.  Wat is de naam van dit bekende werk ?

 

Antwoord : Gargantua et Pantacruel

 

 

 

Vraag 10                                Muziek

Illustratie : Beeldfragfment

 

Een driedelige muziekvraag.  We zoeken respectievelijk de uitvoerders van dit nummer, de titel van het lied, en ook de naam van de voorlopig laatste CD van de zangeres van de twee.  Hij verscheen in november 2002.  Voor alle duidelijkheid.  Dit nummer staat niet op de CD waarnaar we vragen.

 

Antwoord : a) Axelle Red & Renaud            b) Manhattan Kaboul            c) Face A Face B

 

 
Ronde 7

 

Vraag 1                                  Aardrijkskunde

Illustratie : Foto

 

Eén van de oudste staten van Europa is Andorra.  Het heeft ook van oudsher één van de meest bizarre staatsinrichtingen.  Al sedert 1278 is het ministaatje een co-principaat.  Dit wil zeggen dat de rol van staatshoofd ingevuld wordt door 2 staatshoofden, die beiden de titel van co-prins dragen.  Sinds de staatshervorming van 1993 hebben deze co-prinsen een louter ceremoniële functie, en is de eerste minister het feitelijke staatshoofd.  Maar wij zijn natuurlijk geïnteresseerd in de co-prinsen.  Eén van de twee is traditioneel de Spaanse bisschop van Urgel.  Wie is de andere ?

 

Antwoord : de President van Frankrijk

 

 

 

Vraag 2                                  Geschiedenis

Illustratie : Foto

 

Zijn voornaam betekent letterlijk 'kleine bloem', en zo werd hij door de burgers van zijn stad ook minzaam genoemd : 'little Flower'.  Hij werd geboren in 1882 in New York City, maar groeide op in Arizona.  Na enkele jaren op het Amerikaanse consulaat in Hongarije te hebben gewerkt, keerde hij terug naar zijn geboortestad om er rechten te studeren, en later advocaat te worden.  In 1916 werd hij voor de Republikeinse Partij verkozen voor de House of Representatives.  Hij onderbrak zijn politieke carrière om te dienen bij de Amerikaanse luchtmacht tijdens de eerste wereldoorlog.  In 1923 keerde hij terug naar het huis van afgevaardigden, maar in 1933 nam hij er voorgoed afscheid om burgemeester van New York City te worden.  Hij werd nog tweemaal herkozen, en bleef dus mayor tot in 1945.  Hij werd een nationale beroemdheid toen hij een week lang dagelijks stripverhaaltjes op de radio kwam voorlezen, omdat de New Yorkse kranten in staking waren gegaan.  In 1959, 12 jaar na zijn dood werd een Broadway-musical over zijn leven met de Pullitzer-prijs bekroond.  En toch kennen wij hem het beste als de man die zijn naam gaf aan de grootste nationale luchthaven van zijn stad.  Naar welk bloemetje zijn wij hier op zoek ?

 

Antwoord : Fiorella La Guardia

 

 

 

Vraag 3                                  Wetenschap

Illustratie : Foto

 

Deze Nederlandse natuurkundige en apotheker werd geboren te Maastricht op 2 december 1748 en overleed aldaar op 4 juli 1824.

Hij studeerde natuurwetenschappen aan de Leuvense Universiteit, waar hij in 1771 werd benoemd tot hoogleraar. Na de uitvinding van de luchtballon in 1783 verzocht Louis Engelbert van Arenberg, heer van Heverlee, hem om te zoeken naar een lichte, goedkope gassoort, die warme lucht of waterstof kon vervangen. Door fijngestampte steenkool te verwarmen vond hij samen met Van Bochaute op 1 oktober 1781 wat hij "brandbare lucht" noemde. Het ging hier om lichtgas, ook wel steenkoolgas genoemd. Op 21 november 1783 steeg de eerste, met dit gas gevulde, ballon op in het park van het Arenbergkasteel te

Heverlee bij Leuven en kwam 25 kilometer verder in Zichem neer. Reeds in 1785 verlichtte hij herhaaldelijk zijn auditorium met het door hem gevonden lichtgas. Kent u zijn, in Leuven goed gekende, naam ?

 

Antwoord : Jan-Pieter Minckelers

 

 

 

Vraag 4                                  Sport

Illustratie : Beeldfragment

 

Zwemmen-fietsen-lopen noemen we “thriatlon”, en de combinatie fietsen-lopen kennen wij beter onder de naam “duatlon”.  We gaan jullie niet vragen naar de officiële benaming van de sporttak “fietsen-drinkbus smijten”, maar wel de naam van de kamikaze naar wie Tom Steels in volle massaspurt in de laatste meters zijn drinkbus wierp in Marennes tijdens de Tour van 1997.  Om het helemaal gemakkelijk te maken: in 1995 won de door ons gevraagde renner Kuurne-Brussel-Kuurne.

Antwoord : Frédéric Moncassin

 

 

 

Vraag 5                                  Muziek

Illustratie : Beeldfragment

 

Er zijn zo van die data die in ieders geheugen gegrift zijn.  11 september 2001 bij voorbeeld, of 22 november 1963, de moord op president Kennedy.  Minstens even belangrijk was 20 november 1985 : Georges Grün die met één kopbal 17 miljoen Nederlanders deed verstommen.  Om een heel andere reden zou u zich ook de trouwdatum van Prins Willem-Alexander en Maxima Zorregieta moeten herinneren.

Over welke datum hebben we het hier ?  Als tip geven we erbij dat het een zaterdag was.

 

Antwoord : 02/02/2002

 

 

 

Vraag 6                                  Kunst en cultuur

Illustratie : 3 foto’s

 

Korte vraag.  Welke architect heeft deze design-klassiekers ontworpen?

U ziet respectievelijk ‘de vlinder’, ‘de mier’ en ‘het ei’.

 

Eén van zijn bekendste gebouwen is het SAS Royal Hotel in Kopenhagen uit 1958, Het "ei" werd ontworpen voor de lobby van dit hotel.

 

Antwoord : Arne Jacobsen

 

Vraag 7                                  Media & Film

Illustratie : 3 klankfragmenten / Foto

 

Herkent u deze nog ?  U hoort zo meteen 3 thema's van bekende misdaadfeuilletons.  Niet onmiddellijk de meest recente, maar ze zouden u zeker nog bekend in de oren moeten klinken.

 

Antwoord : a) de Wrekers                b) Baretta                       c) Hawaii 5-0

 

 

 

Vraag 8                                  Gastronomie

Illustratie : Foto

 

Een specialiteit uit Asturië noemt men ter plaatse ‘oricios de mar’.

Een combinatie van deze lekkernij met oesters was reeds bij de oude Grieken en Romeinen erg populair. Het zachte oranje of paarsachtige stukje vlees dat men meestal rauw eet zijn in feite de geslachtsklieren. De fijne kuit van de vrouwelijke exemplaren noemt men ter plaatse 'caviar de oricios’. Ook in andere kuststreken van Spanje kent men deze specialiteit. Wat is de Nederlandse naam van deze delicatesse ?

 

Antwoord : Zee-egel

 

 

 

Vraag 9                                  Taal en literatuur

Illustratie : Foto

 

In de film 'Death Poets Society' citeert Robin Williams uit het meest bekende werk van een Amerikaanse schrijver en naturalist.  Deze laatste werd geboren in 1817 en stierf in 1862.  De naam van dit autobiografische werk was 'Walden, or a life in the woods’.  Met dit boek wilde hij aantonen dat rijkdom slechts bereikt kan worden door een simpel leven, en dat het niet afhankelijk is van de dingen die men kan kopen.  Later zou hij zich opnieuw distantiëren van deze alternatieve levenswijze.

Hij was eveneens een heftig pleitbezorger voor burgerlijke vrijheden, wat zich vertaalde in zijn een ander invloedrijk werk 'Civil Disobedience'.  Dit laatste boek heeft zowel invloed gehad op het passieve verzet van de onafhankelijksbeweging van Gandhi als op de geweldloze burgerrechtenbeweging van Martin Luther King.  Wat was de naam van deze schrijver ?

 

Antwoord : Henry David Thoreau

 

 

 

Vraag 10                                Muziek

Illustratie : Geluidsfragment / Foto

 

Nadat het enige tijd stil is geweest rond Tom Barman, staat hij de laatste maanden weer volop in de spots.  Naast de regie van “Anyway the Wind Blows” nam hij ook het succesvolle themanummer van deze film voor zijn rekening.  Hij deed dit echter niet alleen.  Kan u ons zeggen wie die andere drijvende kracht is achter de groep “Magnus” en hun grootste hit “Summer’s here” waarvan u nu een stukje hoort ?

 

Antwoord : CJ Bolland


Ronde 8

 

Vraag 1                                  Aardrijkskunde

Illustratie : Foto

 

Aan de hand van de vlag zou moeten duidelijk worden welke provincie we zoeken.  Het vaan is vierkleurig : wit symboliseert de sneeuw en het ijs.  Blauw staat voor de zee.  Rood duidt op de menselijke inspanning, en het goud wijst op het zelfvertrouwen.

Het blauwe gedeelte doet denken aan de Union Jack, en verwijst naar het Gemenebest dat steeds een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de provincie.  Het rode en het gouden deel, dat het grootste deel van de vlag bestrijkt, staan voor het onwrikbare geloof in de toekomst.

De twee driehoeken, afgebakend in het rood, staan voor het vasteland en de eilanden die samen de provincie uitmaken.  De gouden pijl, tenslotte, duidt de weg aan die moet gevolgd worden naar de toekomst toe. 

U vermoedt al waar deze provincie zich ongeveer bevindt, maar kent u ook haar naam ?

 

 

Antwoord : (Labrador &) New-Foundland

 

 

Vraag 2                                  Geschiedenis

Illustratie : Foto

 

Na de revolutie van 1789 werd de Franse republiek gesticht met als motto “égalité, liberté, fraternité”.  De meeste Europese vorsten keken dit met lede ogen aan. In 1793  stuurde de Engelse koning een leger aangevoerd door zijn zoon , de hertog van York naar de Oostenrijkse Nederlanden om de Fransen een lesje te leren. Dit leger werd versterkt met troepen uit Hannover en de Oostenrijkse Nederlanden. Bedoeling was om Duinkerke te veroveren en alzo een bruggehoofd te hebben.  Ze werden echter smadelijk verslagen door

het Franse vrijwilligersleger. De Fransen zouden op hun elan doorgaan en later ook nog de Oostenrijkse Nederlanden veroveren, die aldus Frans werden en dit ook zouden blijven tot in 1814.

Geef de naam van de Frans-Vlaamse stad waar het geallieerde leger in 1793 het onderspit moest delven.

 

Antwoord : Hondschoote

 

 

 

Vraag 3                                  Wetenschap

Illustratie : Foto

 

De Nederlandse natuuronderzoeker, wiens naam we graag van u willen vernemen, leefde van 1632 tot 1723. Hij had geen enkele wetenschappelijke opleiding genoten en kende geen vreemde talen, waardoor hij geen buitenlandse publicaties kon lezen.

 

Na een carrière van 12 stielen en 13 ongelukken, leerde hij, rond 1668, lenzen slijpen, en ging hij ermee experimenteren.

Met zelfgebouwde microscoopjes, vergroting waarschijnlijk tot 500 keer, onderzocht hij allerlei biologische verschijnselen. Hij ontdekte o.a. de bloedlichaampjes, de infusoriën, de bloedsomloop in de haarvaten en de spermatozoïden. Of deze laatste die van zichzelf waren, hebben we niet kunnen achterhalen.  De resultaten van zijn onderzoekingen deelde hij per brief mee aan de Royal Society te Londen. Deze werden later samengevat in "Alle sijne natuurlycke werken" en in de Latijnse uitgave "Opera omnia".

 

Hij wordt heden ten dage beschouwd als de uitvinder van de moderne microscoop en de grondlegger van de microbiologie.

 

Antwoord : Antonie van Leeuwenhoek

 

 

 

Vraag 4                                  Sport

Illustratie : 3 foto’s

 

Hij zal er waarschijnlijk nu niet graag meer aan herinnerd worden, maar ten tijde van hun grote vete boven op de Mont Ventoux, liet Lance Armstrong zich ontvallen dat Marco Pantani voor hem altijd Elefantino zou blijven, of hij dat nu leuk vond of niet.  Een bijnaam hoort door je supporters te worden bedacht, niet door de sporter zelf.  En daarom weigerde hij het te hebben over Il Pirata.

Kent u nog de bijnaam waarmee de volgende wereldtoppers werden bedacht ?

 

a) Bernard Hinault

b) Emilio Butragueno

c) Michael Gross

 

Antwoord : a) de Das            b) de Gier    c) de Albatros

 

 

 

Vraag 5                                  Varia

Illustratie : Foto

 

Er zijn ongetwijfeld betere fotografen geweest dan de Nederlandse jood naar wie we hier vragen, maar deze heeft het wel tot in de woordenboeken geschopt.  In de jaren 50 van de 19de eeuw vestigde hij zich in de studentenstad Leiden.  Zijn atelier lag op een zeer strategisch punt in de stad, tussen de studentensociëteit en het station.  Het werd onder de studentenbevolking de traditie om de arme man ’s ochtends, na een nachtje stappen, met veel kabaal wakker te maken om hem te vragen hun foto te trekken.  Wat hij dan steeds met het nodige gemopper deed.  Echt kunstzinnig kon je ’s mans foto’s niet noemen, maar voor de studenten was het wel het bewijs dat je erbij hoorde.  Hij werd zo populair dat zijn naam nog tijdens zijn leven in het woordenboek werd opgenomen.  Hij stierf in 1899.  Wie was hij ?

 

Antwoord : Israel David Kiek

 

 

 

 

Vraag 6                                  Fauna & flora

Illustratie : Foto

 

We zijn op zoek naar de naam van een plant.  Heel vroeger werden alle delen ervan voor medische doeleinden gebruikt. In de 17e eeuw ontdekte men dat vooral de sporen over grote heilzame kwaliteiten beschikten. Tegenwoordig is dit nog het enige deel van de plant dat wordt gebruikt. Het gele sporenpoeder helpt bij ontstekingen aan de blaas en urinewegen, bestrijdt alle soorten van kramp en verhelpt verstoppingen in het darmkanaal.  Wij willen niet weten om welke van bovenstaande redenen u deze plant kent, maar de Nederlandse naam ervan kan u wel een punt opleveren.

 

Antwoord : Wolfsklauw

 

 

 

Vraag 7                                  Actualiteit en politiek

Illustratie : Foto

 

Zeer korte vraag.  Wie is deze Nederlandse politicus ?  Hij was minister-president voor de partij van de arbeid van 1972 tot 1977, en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 1981 tot 1982.

In 1986 trok hij zich terug uit de politiek, en een jaar later stierf hij.

 

Antwoord : Johannes Marten den Uyl

 

 

 

Vraag 8                                  Media & film

Illustratie : Beeldfragment

 

Van welke film ziet u hier een fragment?  Twee jongens keren terug van Viëtnam, getekend door de oorlog, de ene fysiek, de andere mentaal.  Het is een film uit 1984 van Allan Parker, gebaseerd op het gelijknamige boek van William Wharton.  Matthew Modine is al heel zijn leven gefascineerd door vogels.  Na de oorlog is hij ervan overtuigd dat hij kan vliegen.  Nicolas Cage vindt hem terug in een psychiatrische instelling en probeert hem te helpen.

 

Antwoord : Birdy

 

 

 

Vraag 9                                  Literatuur

Illustratie : Foto

 

De Grote Depressie in Californië.  Boezemvrienden Lennie en George zijn werkloos.  Door Lennies kinderlijke geestvermogen vinden ze geen regelmatig werk. Uiteindelijk vinden ze toch werk op de 'Tyler Ranch', waar ze streng in de gaten worden gehouden door Curley, de gemene zoon van de baas. Nadat ze zich hebben aangepast en nieuwe vrienden hebben gemaakt, wordt hun wereld door een tragedie uiteen gereten.

 

Dit is een zeer korte samenvatting van een bekend werk van John Steinbeck.  Het werd zeer recent nog verfilmd.

We denken dat dit ruimschoots moet volstaan om ons de titel van deze roman te bezorgen.

 

Antwoord : Of Mice and Men

 

 

 

Vraag 10                                Muziek

Illustratie : Geluidsfragment / Foto

 

U hoort zo meteen een stukje Bach, gespeeld door een, in zijn genre, wereldvermaarde Vlaming.  Hij werd in 1944 geboren nabij Brussel.  Na zijn opleiding aan de conservatorian Brussel en Brugge, ging hij zich, door zelfstudie, toeleggen op specifieke 17de- en 18de-eeuwse speeltechnieken. Zo introduceerde hij de meer authentieke barokvioolspeelwijze waarbij het instrument niet meer onder de kin geklemd wordt, maar vrij tegen de hals ligt.

In 1972 richtte hij het barokgezelschap ‘La petite bande’ op, waar hij wereldwijd successen mee oogstte.

Later lag hij ook aan de basis van het strijkkwartet, dat naar hem werd genoemd, en waarvan ook twee broers geregeld deel uitmaakten.Daarbuiten is hij ook docent barokviool aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel.

U hoort nu dus deze meester van eigen bodem.  Wij zoeken zijn schattige naam.

 

Antwoord : Sigiswald Kuijken
Ronde 9

 

Vraag 1                                  Geschiedenis

Illustratie : Foto

 

Wat is de naam van het conflict, niet het eerste en ook niet het laatste, tussen Israel en zijn Arabische buurlanden in1967 ?  Door het vertrek van de VN uit de Sinaï en door de troepensamentrekkingen langs de grenzen met Syrië, Jordanië en Libanon voelt Israël zich zeer bedreigd. Daarom besluit het in de vroege ochtend van 5 juni 1967 de aanval te openen op zijn buurlanden. 
De oorlog wordt een doorslaand succes. In enkele dagen worden de legers van Egypte, Syrië en Jordanië verpletterend verslagen. Op Egypte verovert het Israëlische leger de Sinaï-woestijn, op Syrië de Golan-hoogte. Na hevige gevechten wordt op 7 juni de oude stad van Jeruzalem veroverd op Jordanië, samen met de Westelijke Jordaanoever.

Na de oorlog begint Israël in de bezette gebieden in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever met de aanleg van nederzettingen.  Wat volgt is ook een fraai stukje geschiedenis, maar zou ons hier te ver leiden.  Wij zoeken enkel de nam van dit Israelisch blitsoffensief.

 

Antwoord : de Zesdaagse Oorlog

 

 

 

Vraag 2                                  Wetenschap

Illustratie : Foto

 

De Duitse handelaar Nikolaus August Otto vond in 1876 een verbrandingsmotor uit waarvan de cilinder twee kleppen heeft: de inlaatklep en de uitlaatklep.

Deze kleppen worden automatisch op de juiste momenten geopend en gesloten.

De werking van de motor wordt verdeeld in stappen die slagen worden genoemd: inlaat, compressie, arbeid en uitlaat. De bewegende zuiger zet via een stang de heen en weer gaande beweging om in een draaiende beweging.

Dit type verbrandingsmotor staat natuurlijk bekend als de Otto-motor, maar hoe noemt men deze motor nog?

 

Antwoord : Viertaktmotor

 

 

 

Vraag 3                                  Sport

Illustratie : Beeldfragment / Foto

 

Een vraag over succesvole zwemmers op de Olympische Spelen dus.  Mark Spitz haalde 7 Olympische medailes op dezelfde Olympische spelen.  Welke vrouw deed hem dat 16 jaar later bijna na ? Zij verzamelde 4 individuele titels, en twee met een estafetteploeg.  Ter vergelijking met onze sympathieke Guineaan : haar tijd op de 100 meter vrije slag was 54 seconden en 93 honderdsten.

 

Antwoord : Kristin Otto

Vraag 4                                  Varia

Illustratie : Foto

 

Voor de eeuwige kinderen onder ons.  Wat is de naam van het bos waarin Winnie de Poeh en zijn ruige vrienden hun wilde avonturen beleven ?   U mag antwoorden met de Nederlandse of de Engelse naam.

 

Antwoord : Honderdbunderbos / Hundred Acre Wood

 

 

 

Vraag 5                                  Fauna & flora

Illustratie : Foto

 

Kent u de Nederlandse naam van deze bladplant?  Ze behoort tot de familie van de Marantaceae en is voornamelijk bekend om de chocoladebruine vlekken op het blad.

Als tip kunnen we u het volgende nog zeggen: deze plant gedijt best op een stenen tafel.

 

Antwoord: Tiengebodenplant

 

 

 

Vraag 6                                  Actualiteit & politiek

Illustratie : Foto

 

De journalisten Boudewijn Vanpeteghem en Alain Mouton schreven in 2003 een boek over Guy Verhofstadt.  De titel van de biografie typeert zowat de ganse persoonlijkheid van Verhofstadt. Hij wil steeds en overal de eerste zijn, zelfs als hij daarvoor andere mensen, politieke medestanders en tegenstanders moet opzij schuiven. Zijn grenzeloze ambitie is vaak sterker dan zijn begrip voor de positie van anderen. Hij wil en zal België, Europa en, zo mogelijk, de wereld veranderen.  Deze bespreking is niet van onze hand, maar staat te lezen op een webstek die onder meer wordt samengesteld door broer Dirk Verhofstadt.

Wij vragen natuurlijk naar de titel van dit werk.

 

Antwoord : Numero Uno

 

 

 

Vraag 7                                  Media & film

Illustratie : Foto

 

Uit welke film van 1955 van Billy Wilder komt deze wereldberoemde foto van Marilyn Monroe ?  Geruchten gaan dat deze rol haar een serieus pak rammel opleverde van haar toenmalige man, baseball-ster Joe Di Maggio, die moeilijk kon verkroppen dat zijn vrouw op dergelijke manier poseerde.

 

Antwoord : The 7 year itch

 

 

 

Vraag 8                                  Gastronomie

Illustratie : Foto

 

Deze cocktail is een shooter die bestaat uit 1/3 koffie, 1/3 Triple Sec Curacao en 1/3 Irish Cream Liquor.  Met grote voorzichtigheid wordt hij door de barman bereid, zodat de verschillende lagen zichtbaar blijven.  De cocktail wordt brandend geserveerd en dient met rietje te worden opgedronken.  Wij kunnen u garanderen dat het aanvoelt alsof er een bom in je mond ontploft.  Welke cocktail ?

 

Antwoord : B52

 

 

 

Vraag 9                                  Literatuur

Illustratie : 3 foto’s

 

3 literaire meesterwerken die alle verfilmd werden.  Op a) vult u de naam in van het zwartgallige en deels autobiografische anti-oorlogsepos uit 1961 van Joseph Heller. Tijdens de jaren zestig groeide het werk uit tot een cultboek. Nu wordt alom beschouwd als een klassieke satire over de waanzin van de oorlog en de uitwassen van het kapitalisme.

 

Op b) zoeken we de naam van een werk van Graham Greene.  Een Amerikaans schrijver van pulpboeken komt aan in het Wenen van vlak na de oorlog, en ontdekt dat de vriend met wie hij heeft afgesproken, in mysterieuze omstandigheden is vermoord.

De verfilming, uit 1949, werd een echte kaskraker.

 

Op c) vermeldt u de naam van een werk van de Amerikaan Kurt Vonnegut.  Tijdens de tweede wereldoorlog, was hij getuige van het bombardement van Dresden.  Deze traumatische ervaring verwerkte hij in dit boek.  Het is het verhaal van Een Amerikaanse soldaat die zijn huwelijk, een ontvoering door een vliegende schotel, een stormachtige relatie met een ex-pornoster en het hoogtepunt, of dieptepunt, van WOII overleeft.

 

Antwoord : a) Catch 22            b) The 3rd Man            c) Slaughterhouse 5

 

 

 

Vraag 10                                Muziek

Illustratie : Geluidsfragment / Foto

 

Uit 1982, en vorige zondag nog op de Préhistorie te horen.  De titel is A man in a Uniform.  Weet u nog wie het zong ?

De foto die u ziet, zou u op weg moeten helpen.

 

Antwoord : Gang of four
Ronde 10

 

Vraag 1                                  Aardrijkskunde

Illustratie : Foto

 

Het hoogste punt van Vlaanderen bevindt zich op 287,5 meter boven zeeniveau.  In welke gemeente vinden we dit punt ?  Dezelfde gemeente beschikt ook over de langste spoorwegtunnel van België.

 

Antwoord : Voeren

 

 

 

Vraag 2                                  Geschiedenis

Illustratie : Geen

 

In 1886 ontdekte een Australische goudzoeker in Zuid-Afrika een goudader die aan de oppervlakte kwam bij Witwaterstrand in Transvaal. En dat was het begin van een ware goudkoorts. Onze man echter bleef er zeer bescheiden bij :"Ik heb een lange ervaring als

goudzoeker en ik denk dat dit een goudveld is dat zal renderen". Momenteel komt ongeveer een derde van de wereldproductie aan goud uit Zuid-Afrika. Wat is de naam van deze bescheiden goudzoeker?

 

Antwoord : George Harrison

 

 

 

Vraag 3                                  Wetenschap

Illustratie : Geen

 

Iedereen heeft of had op zijn tafeltje een schoteltje met pindanootjes staan.  Dit schoteltje wordt echter vaak in de biologie en de scheikunde gebruikt en werd in 1877 uitgevonden door een Duitse bacteriologist.  Het schoteltje wordt genoemd naar zijn uitvinder.  Dit simpele voorwerp zou echter van immense waarde kunnen zijn voor de minderbedeelden onder de aanwezige mannen.  Wetenschappers zijn er in 2002 namelijk in geslaagd de penis van een konijn te laten groeien in een dergelijk schoteltje.  Nu probeert men hetzelfde met menselijk weefsel.

U eet er uw nootjes uit, anderen kweken er penissen in, zolang dit maar gescheiden blijft.  Wij zouden graag de naam van zulk een schoteltje van u weten.

 

Antwoord : Petrischaaltje

 

 

 

Vraag 4                                  Sport

Illustratie : Geen

 

Elke sportliefhebber, de naam waardig, herinnert zich nog hoe Dennis Taylor in 1985 de wereldtitel snooker afsnoepte van Steve Davis.  Maar wij zoeken de naam van de opvolger van Taylor.  Met andere woorden, de wereldkampioen van 1986.  Tegenstander in de finale was eens te meer Steve Davis.  Het daaropvolgende jaar, 1987 dus, ontmoetten beide heren elkaar opnieuw in de finale, maar ditmaal was het Davis die met de bloemen en de check ging lopen.  Buiten deze twee finales, kende de carrière van deze sympathieke Engelsman met de witte schoentjes weinig echte uitschieters.  Hij is nog steeds actief profspeler –met zijn 51 jaar de oudste in het circuit-, maar geldt vooral als één van de grote bobo’s in de WPBSA, de wereld snookerbond.  Pour la petite histoire vertellen we er nog bij dat hij in zijn vrije tijd zanger is bij een popgroepje.

 

Antwoord : Joe Johnson

 

 

 

Vraag 5                                  Varia

Illustratie : Geen

 

Als je op je 17de tot priester gewijd wordt, en op je 36ste sterft, dan is het natuurlijk niet moeilijk om heilig verklaard te worden.  De man wiens naam we zoeken werd geboren in Lissabon in 1195.  Hij brengt echter het grootste deel van zijn leven door in Italië.  Door zijn eenvoudige, heldere wijze van het uitleggen van het evangelie vonden velen de weg naar het geloof.  Hij onderwees ook zijn medebroeders.

Hij geldt als de voorspreker van vrouwen, armen en reizigers, en wordt aangeroepen tegen de pest, koorts en tegen het gevaar van schipbreuk.  Veruit het bekendst is hij echter als patroonheilige van de verloren voorwerpen.  Naast Hubertus, Cornelius en Quirinus geldt hij als één van de vier heilige maarschalken.

De naam van deze heilige dus?

 

Antwoord : Sint Antonius van Padua

 

 

 

Vraag 6                                  Fauna & flora

Illustratie : Foto

 

Yucca’s hebben een zielig seksleven.  De meeste soorten zijn afhankelijk van een welbepaalde soort mot –het wijfje van de Tegeticula- om het stuifmeel van de ene bloem naar de andere over te brengen. Dit diepdroevig plantenverhaal geldt ook voor de grootste onder de Yucca’s, de Yucca Brevifolia.  Deze laatste komt enkel voor in de Amerikaanse staten California, Nevada, Utah en Arizona, op een hoogte van 600 tot 1850 meter.  Hij kan tot 12 meter hoog worden.  Kent u de Engelse benaming van deze plant ?  Inderdaad, de Engelse, want ook in het Nederlands wordt hij doorgaans zo genoemd ?

 

Antwoord : Joshua tree

  

 

 

Vraag 7                                  Politiek & actualiteit

Illustratie : Geen

 

De Actie Noordrand ontstond uit de G7, de groepering van de Noordrandgemeenten, die ijvert voor een eerlijke spreiding van de nachtvluchten vanuit Zaventem.  Nadat bleek dat een handtekeningactie van Actie Noordrand, die 7.000 namen opleverde, geen gehoor kreeg bij de inmiddels gecreëerde overlegorganen, besloot deze kerngroep tot hardere actie over te gaan, geld in te zamelen en een kortgeding aan te spannen. Dat was het begin van de werkgroep waarvan we nu de naam willen weten.  Met zijn acties wil deze werkgroep de overheid waarschuwen om niet te hoog te vliegen als het om de politiek van de verdeling van dag- en nachtroutes rond Brussel gaat

 

Antwoord : Daedalus

 

 

 

Vraag 8                                  Kunst & cultuur

Illustratie : Geen

 

De Vlaamse schilder / beeldhouwer waarover we het hebben is amper 34 jaar oud geworden.  Maar in zijn korte carrière slaagde hij er wel in om niet minder dan 170 schilderijen, 35 sculpturen, 50 etsen, 40 pastels en 1.500 tekeningen te creëren.  Hij werd geboren in 1882, in Mechelen, maar het grootste deel van zijn carrière woonde hij in het Brusselse, meer bepaald in Watermaal en Bosvoorde.

Zijn artistiek hoogtepunt beleefde hij tussen 1912 en 1914.  Zijn vrouw Hélène Duerinckx was zijn grote muze en uitverkoren model.

In 1915, toen hij eindelijk de erkenning begon te krijgen waarop hij recht had, werd de dramatische diagnose gesteld : kaakbeenkanker.  Hij stierf amper een jaar later, in Amsterdam.  Waarschijnlijk is dit dé weggever van de avond.

 

Antwoord : Rik Wouters

 

 

 

Vraag 9                                  Media & film

Illustratie : Geen

 

Een vraag over media.  Hoe heet het maandblad dat elke laatste woensdag van de maand mee bezorgd wordt aan de abonnees van Knack ?  Het magazine is niet apart verkrijgbaar in de krantenwinkel, maar het is wel mogelijk om er zich afzonderlijk op te abonneren.  Het is een uitgave van de VZW Wereldmediahuis, een joint venture van 11.11.11, Broederlijk Delen, Oxfam-Wereldwinkels, Trias, Vredeseilanden, Wereldsolidariteit en FOS. 

Hoofdthema van het magazine is de globaliserende wereld in al zijn facetten.

 

Antwoord : Mo* Magazine

 

 

 

Vraag 10                                Gastronomie

Illustratie : Geen

 

Het kleinhoofd van een rund heeft niets te maken met de kop van het dier. Het bevindt zich in het achterkwartier boven het groothoofd en de kogel. Het is een lekker mals stuk vlees met een frisse rode kleur en kleine, witte adertjes..

Wat is de typische naam van het stuk vlees dat, net als de Tournedos, uit dit kleinhoofd wordt gesneden ?  Doorgaans is het zo'n 3 centimeter dik.

 

Antwoord : Chateaubriand

 

 

 

Vraag 11                                Muziek

Illustratie : Geluidsfragment

 

Eén van de weinige Nederlandstalige protestliedjes.  Het thema was de strijd rond Leuven-Vlaams.  Wij vragen van u de uitvoerders.

 

Antwoord : De Elegasten
Ronde 12

 

Vraag 1 / deel 1                      Aardrijkskunde

Illustratie : Foto

 

We zijn op zoek naar een natuurpark in de Zuid-Westelijke punt van de staat Florida.  In feite is dit park een 150 kilometer brede rivier van slechts enkele centimeters diep, waarin groene moerasgrassen goed gedijen.  Deze rivier heeft haar bijnaam “River of Grass” dan ook niet gestolen en vormt de ultieme habitat voor zeldzame watervogels en Amerikaanse alligators.  Waar het zoete water zich met het zout water van de Golf van Mexico en de Florida Bay vermengt, ligt het grootste mangrovebos ter wereld, dat gekenmerkt wordt door toeristen die zich met een “airboat” over het water verplaatsen.  Jaarlijks lokt deze grootste subtropische wildernis van de Verenigde Staten meer dan 1 miljoen bezoekers.

 

Antwoord : Everglades

 

 

 

Vraag 1 / deel 2                      Aardrijkskunde

Illustratie : Foto

 

Iets meer dan een eeuw geleden werd verondersteld dat leeuwen met tandproblemen of andere handicaps zich door hun zwakkere conditie genoodzaakt zagen tragere prooidieren, zoals mensen, in hun menu op te nemen.  Onderzoek wees uit dat deze “maneaters” in de meeste gevallen in perfecte conditie waren.  Nieuwe theorieën lanceren ideeën dat het zou gaan om een andere soort leeuwen, die nog nauw verwant zou zijn met een soort, reeds uitgestorven, oerleeuw.

Het Field Museum in Chicago beschikt over de 2 meest beruchte, zij het opgezette, exemplaren van deze leeuwen.

Deze twee waren in 1898 verantwoordelijk voor de dood van 130 mensen in een natuurpark in Kenya in een tijdspanne van 9 maanden.  De stammen noemden hen “The Ghost” en “The Darkness”, omdat de leeuwen, ongezien, elke nacht mensen uit kampen en dorpen meenamen. 

In 1996 inspireerde deze geschiedenis Stephen Hopkins tot het maken van de film “The Ghost and The Darkness” met Michael Douglas en Val Kilmer in de hoofdrollen.  In tegenstelling tot deze film is het park waar dit alles zich heeft afgespeeld wel de moeite waard.  Het bestaat uit een oostelijk en een westelijk deel, ligt in het zuiden van Kenia en reikt tot aan de grens met Tanzania.

De mannetjesleeuwen van dit park vallen vooral op, of juist niet, door het feit dat zij geen manen dragen.

Letterlijk vertaald betekent de naam van dit park “slachtplaats”.  Weet u over welk natuurpark, het grootste van Kenia, wij het hier hebben?

 

Antwoord : Tsavo

 

 

 

Vraag 1 / deel 3                      Aardrijkskunde

Illustratie : Foto

 

Het park dat we zoeken, bevindt zich in Kroatië, en wordt bestempeld als één van de mooiste natuurparken van Europa.  Het is vooral bekend om zijn 16 meren, die opvallen door de helgroene kleur van het water.  Verklaringen voor deze felle kleur gaan van mossen en algen tot mineralen in het water in combinatie met het zonlicht.

U krijgt van ons 4 punten indien u ons kan zeggen over welk natuurpark we het hier hebben.

Het is in het bosgebied rond deze meren dat op 31 maart 1991 de Servisch-Kroatische oorlog begon, toen een Servische politieman er werd vermoord.  Een kleine gedenkzuil herinnert nog aan deze gebeurtenis die tussen al de schoonheid totaal misplaatst lijkt.

Jaarlijks vinden 750.000 bezoekers de weg naar dit natuurwonder.

 

Antwoord : Plitvice

 

 

 

Vraag 2 / Deel 1             Geschiedenis

Illustratie : Foto

 

3 Vlamingen die de wijde wereld introkken, en er een blijvende indruk nalieten.  Waarschijnlijk zijn ze bekender in vergelegen streken dan bij ons.

Voor 1 punt vragen we naar de 17de eeuwse Jezuïet die als missionaris naar China werd gestuurd.  Door de hervorming van de Chinese jaarkalender, die in de Chinese cultuur van het grootste belang was, won hij het vertrouwen van keizer K'ang-si.

Toen in China opstanden uitbraken werd door de keizer terug een beroep gedaan op deze van oorsprong Pittemse missionaris en geleerde. Hij ontwierp toen lichte kanonnen die zeker hun efficiëntie getoond hebben op de Chinese slagvelden.  Hiervoor werd hij door de keizer met alle eerbewijzen overladen : hij werd mandarijn en voorzitter van het Hof voor Wiskunde. Verbiest bleef echter ook nog actief op andere gebieden : hij schreef godsdienstige werken, hij bouwde een "stoomauto", een thermometer, tekende een nieuwe wereldkaart, en was tolk voor de keizer als de Russen hun opwachting maakten aan het Hof.  Hij stierf in Peking in 1688.

 

 

 

Vraag 2 / Deel 2

Illustratie : Foto

 

Ook onze tweede man trok naar het Oosten.  Reeds in de dertiende eeuw legde hij een reis van 16 000 km af van de  Krim tot in het Mongoolse rijk.  Als eerste westerling die zich in deze streken waagde, bracht hij veel aardrijkskundige en etnologische waarnemingen terug.

De Franciscaner monnik vertrok met een diplomatieke opdracht.  Hij heeft belangrijke, voor de Mongoolse Kan bestemde brieven mee, en heeft en passant ook de opdracht gekregen om de Kan tot het christendom te bekeren.

Het reisboek dat hij neerschreef leerde de Westerse wereld veel over de leefgewoonten van de Oosterse volken, en diende tot leidraad voor Marco Polo, die zich enkele tientallen jaren later, aan een soortgelijke missie waagde.

In het Frans-Vlaamse stadje waar hij vandaan kwam, is een museum aan hem gewijd.  Hij stierf omstreeks 1293.

 

Antwoord : Willem van Rubroek

 

 

Vraag 2 / Deel 3

Illustratie : Foto

 

Onze derde Vlaming zonder grenzen is afkomstig uit Ekeren.

Op zijn 23ste vertrekt hij naar Parijs, om daar hoge ambtenaar in dienst van

de Franse staat te worden. Het is 1820.

Die Franse staat wil haar aanspraken op Polynesië doen gelden en dus reist hij naar Polynesië, waar hij in 1829 een eiland ontdekt. In een opwelling van bescheidenheid geeft hij

het eiland zijn eigen naam.

Het stipje in de oceaan, een ringvormig koraaleilandje heeft een cirkelomtrek van 13 km. In een lagune, volledig afgesloten van de zee.

Het ligt tussen Nieuw Zeeland en Chili, bijna op de steenbokskeerkring.

Zijn reisverslagen zijn tegenwoordig een begeerd object voor bibliofielen en

eilandofielen. De Koninklijke Bibliotheek in Brussel bezit er twee boekdelen van.

Hij schrijft niet enkel over de ontdekking van zijn eilandje maar ook over zijn andere Stille-Zuidzee-avonturen.

In een van zijn publicaties staat bijvoorbeeld een afbeelding van de laatste overlevende van de muiterij op de Bounty die hij op het eiland Pitcairn zou hebben ontmoet.

Hij sterft in 1879 in Los Angeles in de Verenigde Staten.

Zijn naam kan u vier punten rijker maken.

 

Antwoord : Jacobus Moerenhout

 

 

 

Vraag 3 / Deel 1             Sport

Illustratie : Foto

 

Driemaal dood in actie.  Het lijstje van sportongevallen met dodelijke afloop is redelijk lang.  Wij belichten er drie van.  Voor één punt zoeken we de naam van de Oostenrijkse skister, die op 29 januari 1994 tijdens een afdaling in Garmisch-Partenkirchen uit balans geraakt, en met een snelheid van meer dan 100 km per uur tegen een paal te pletter slaat.  Ze behoorde op dat ogenblik tot de absolute wereldtop, en was reeds tweemaal wereldkampioene op de Super G geweest.

 

Antwoord : Ulrike Maier

 

 

 

Vraag 3 / Deel 2             Sport

Illustratie : Foto

 

Zandvoord, 1973.  De Grote Prijs Formule I van Nederland.  Tijdens de 8ste ronde klapt de linker voorband van de March 732 van een Brits piloot.  De wagen maakt enkele koprollen en blijft ondersteboven liggen.  De piloot was nagenoeg ongedeerd, maar zat wel klem in de cockpit.  De linkerbenzinetank was lek geslagen, en begon lichtjes te branden.

David Purley, ploegmaat van de onfortuinlijke piloot had alles zien gebeuren, zette zijn wagen aan de kant, en trachtte de March van zijn vriend te kantelen.  Tevergeefs.

De race werd niet stilgelegd, en gedurende 2 ronden stond Purley er helemaal alleen voor.

De auto begon steeds harder te branden, en Purley vertelde achteraf hoe hij zijn ploeggenoot had horen schreeuwen. 

De Brit verbrandde levend in het wrak van zijn auto.  Weet u nog wie onfortuinlijke piloot was ?

 

Antwoord : Roger Williamson

 

 

 

Vraag 3 / Deel 3             Sport

Illustratie : Beeldfragment

 

Voor 4 punten vragen we niet naar de naam van het slachtoffer, die krijgt u van mij : een huiszwaluw.  We zoeken wel naar de snoodaard die aan het executiekanon stond.  Met andere woorden, welke tennisser haalde hier dodelijk uit met zijn forehand ?

Het tafereel speelde zich af tijdens de halve finale heren dubbel van de Australian Open in 2002.  De koele killer is trouwens tweevoudig winnaar van dit tornooi in deze reeks.

 

Antwoord : Michael Llodra

 

 

 

Vraag 4 / deel 1                      Fauna & flora

Illustratie : Foto

 

1 puntje als u ons de naam van de plant op de foto kan vertellen.  Deze plant is familie van de maagdenpalm.  Oorspronkelijk is hij afkomstig uit het Middellands Zeegebied en in Klein-Azië, maar nu vinden we hem terug in alle warmere regionen.  De plant kan uitgroeien tot een 7-meter hoge boom en wordt gekenmerkt door roze, witte of rode bloemetjes.  Alle delen van deze plant zijn giftig bij inname.  Een blad kan voor een kind reeds dodelijk zijn.  Zelfs aanraking met de huid kan al irritatie veroorzaken.  De verschijnselen zijn maag- en darmontsteking, braken, buikloop en hartzwakte.

 

Antwoord : Oleander

 

 

 

Vraag 4 / deel 2                      Fauna & flora

Illustratie : Foto

 

2 punten zijn de uwe als u deze vis kan benoemen.  De giftigste vissoort is lid van de familie van de schorpioenvissen.  Zoals u op de foto kan zien, beschikt hij over een excellente camouflagetechniek.  Hij weet zich perfect tussen de rotsen te laten verdwijnen en wacht daar op zijn prooi.  Eenmaal in zijn buurt wordt deze het slachtoffer van één van zijn dertien dodelijke stekels.  Ook mensen ontwijken deze stekels beter, want na aanraking volgt na enkele minuten de dood.

 

Antwoord : Steenvis

 

 

Vraag 4 / deel 3                      Fauna & flora

Illustratie : Foto

 

Voor 3 punten, misschien niet het grootste dier op aarde, maar wel het giftigste.  Het weegt ongeveer 1 gram en is niet groter dan 2 à 3 cm.  Het is terug te vinden in de regenwouden van Colombia.  Zijn huidklieren scheiden batrachotoxine af, waarvan 0,00001 gram reeds voldoende is om een volwassen mens te doden.  Het dier behoort tot de Dendrobatidae-familie, die uit 170 giftige soorten bestaat.  Vrijwel allemaal zijn ze getooid in felle kleuren, die als waarschuwing dienen voor mogelijke belagers.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat de indianen, op de hoogte van de kracht van het gif, de diertjes roosteren en op deze manier het gif dat afgescheiden wordt opvangen.  Eén van onze kikkertjes levert 50 uiterst giftige pijlpunten op…

 

Antwoord : Kokoi

 

 

 

Vraag 5 / deel 1                      Actualiteit en politiek

Illustratie : Foto

 

Europese parlementsleden, veel horen we er niet van.  We kennen waarschijnlijk enkel de nationale leden van dit parlement.  En dan nog.  Toch stellen we hier drie buitenlandse parlementairen voor, die enige bekendheid zouden moeten genieten.

Voor 1 punt : Hij werd geboren in 1945 in het Franse Montauban, maar sleet zijn jeugd in Duitsland.  Zijn hogere studies sociologie doet hij opnieuw in Frankrijk.

Hij werd vooral bekend als studentenleider en –woordvoerder tijdens de meirevolte in 1968.

In 1984 sluit hij zich aan bij de Duitse Grünen. In 1994 wordt hij voor die partij verkozen voor het Europees Parlement.  In 1999 wordt hij herkozen, maar ditmaal voor les Verts, de Franse ecologisten.  Voor de volgende verkiezingen, op 13 juni, staat hij opnieuw op de Duitse lijst. 

 

Antwoord : Daniel Cohn-Bendit

 

 

 

Vraag 5 / deel 2                      Actualiteit & politiek

Illustratie : Foto

 

Voor 2 punten zoeken we de naam van een Europees parlementslid.  Hij werd geboren op 27 april 1952 in Tuupovaara.

In het Europees parlement maakt hij deel uit van de Fractie van de Europese Volkspartij en Europese Democraten.  Hij is lid van de Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme, en plaatsvervangend lid van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling.

Verder maakt hij onder meer deel uit van de delegatie voor de betrekkingen met Tadzjikistan, Turkmenistan en Mongolië.

 

Wij vinden dat deze informatie ruimschoots moet volstaan, maar voor de Euro-sceptici onder u kunnen we nog bij vertellen dat hij vroeger een iets avontuurlijker leven geleid heeft, en dat zijn loonbriefje toen waarschijnlijk nog fraaier oogde dan nu.  Hij is trouwens nog steeds actief in het wereldje waar hij vroeger een echte wereldtopper was, zij het op ietwat lager niveau.

 

Antwoord : Ari Vatanen

 

 

 

Vraag 5 / Deel 3             Actualiteit en politiek

Illustratie : Foto

 

4 punten als u de hoogst originele naam kent van het Franse parlementslid, aangesloten bij het Front National.  Hij werd geboren in Dijon in 1948.  Sedert 1971 is hij als advocaat ingeschreven aan de balie van Parijs.  Voor hij in het Europees Parlement zetelde was hij schepen in Rueil-Malmaison en lid van regioraad Nord-Pas-de-Calais.  We besparen u het overzicht van zijn activiteiten binnen het parlement, want als u hem kent, dan zal het voornamelijk omwille van zijn vertrouwd klinkende naam zijn.

 

Antwoord : Charles de Gaulle

 

 

 

Vraag 6 / deel 1                      Kunst & cultuur

Illustratie : Foto

 

Voor 1 punt vragen wij u de naam van de Sixtijnse kapel van de prehistorie.  Vanwege zijn onschatbare waarde is het originele museum niet meer te bezoeken.  In de onmiddellijke omgeving is daarom, na 10 jaar moeizame arbeid, een tweede nagenoeg identiek grottenstelsel aangelegd.  De kunstwerken die u hier kan aanschouwen zijn 17.000 jaar oud.  De tekeningen zijn zo precies en zo goed bewaard dat afgebeelde paardensoorten zelfs na zo een lange tijdspanne nog kunnen onderscheiden worden.   Het bekendste werk is “Le Taureau”, dat ontelbare brochures siert van de grotten waar we het hier over hebben.

 

Antwoord : De grotten van Lascaux

 

 

 

Vraag 6 / deel 2                      Kunst en cultuur

Illustratie : Foto

 

Zondag 10 augustus 1628 moest een grote dag worden voor de ambitieuze Zweedse koning Gustavus Adolphus.  Het machtigste oorlogsschip ter wereld zou die dag zijn maidentrip maken, en er waren dan ook duizenden bezoekers samengestroomd op de stranden rondom Stockholm, waaronder vele buitenlandse diplomaten.

Het schip voer uit, maar na luttele honderden meters begon het over te hellen, en voor de ogen van al de hoge gasten, zonk het naar de bodem.  Van de 150 opvarenden, overleefden er een 50-tal de ramp niet.

 

In 1956 werd het wrak gelokaliseerd, en 5 jaar later in 1 stuk opgehaald.  Het schip werd in zijn oorspronkelijke staat hersteld, en ingericht als museum.  Het is het grootste bewaarde voorwerp uit de 17de eeuw.  Het museum is het drukst bezochte in Zweden. 

Voor 2 punten : hoe heette het oorlogsschip, en dus ook het museum ?

 

Antwoord : Vasa

 

 

 

Vraag 6 / deel 3                      Kunst & cultuur

Illustratie : Foto

 

Elke week worden troepen Amerikanen uitgeladen op de vlieghaven van het Mexicaanse Cancun.  Na een ganse week strandliggen, discotheken, Big Macs en luxe-resorts komt bij sommigen van hen het besef dat men zich bevindt in een archeologische topregio.  Volgens brochures aan de hotelrecptie bevindt men zich namelijk in Mayaland.

Op het laatste moment probeert men dit schuldgevoel te doen verdwijnen en er toch nog een culturele reis van te maken.  De tempelruïne die wij zoeken en die u 4 punten kan opleveren, dient dan vaak als bestemming.  Tientallen bussen per dag overrompelen deze site, die voornamelijk teert op een schitterende ligging aan de Carrabische kust.   De meeste gebouwen van deze site dateren van de 14e en 15e eeuw na Christus en stellen weinig tot niets voor in vergelijking tot wat men aantreft in sites zoals Palenque en Chichen Itza.  Niet dat de doorsneebezoeker hier wakker van ligt, want het zijn dan ook de overvloedig aanwezige, door toeristen vetgemeste, leguanen die alle aandacht opeisen

Deze site ligt in de Mexicaanse staat Quintana Roo en werd vroeger Zama genoemd.  Kent u de huidige naam ? 

 

Antwoord : Tulum

 

 

Vraag 7 / deel 1                      Media & Film

Illustratie : Beeldfragment / Foto

 

Jeff Bridges neemt Chris Cooper aan als paardentrainer en Toby Maguire als jockey.  Het is echter het paard, dat op het eerste zicht niet echt lijkt weggelegd voor de racesport, dat de grote hoofdrolspeler is in deze film van 2003.  Het drietal schrijft, samen met het paard, één van de grootste underdogavonturen uit de Amerikaanse sportgeschiedenis.  Deze op

waargebeurde feiten gebaseerde film kreeg dan ook de naam van dit legendarische paard.

Hoewel  men 7 Oscarnominaties kon optekenen, heeft deze film bij de uitreiking zijn underdogpositie ten opzichte van Lord Of The Rings, The Return Of The King, niet kunnen waarmaken.  Zeven nominaties, nul Oscars.

Over welke grote verliezer van de recentste Oscaruitreiking hebben wij het?

 

Antwoord : Seabiscuit

 

 

 

Vraag 7 / deel 2                      Media & film

Illustratie : Geen

 

In 1934 voelt hij zich met zijn komedie "Lady for a Day" reeds op voorhand zegezeker bij de Oscars.  Wanneer Oscarpresentator Will Rogers, die de prijs voor de beste regisseur mocht uitreiken, hem bij de voornaam noemt, en erbij zegt : ‘Come and get it’, springt hij recht en loopt hij juichend naar het podium.  Pas als hij de trappen bereikt, merkt hij dat de volgspot gericht is op de regisseur van de film "Cavalcade", met wie hij toevallig zijn voornaam deelt.  Dit wordt omschreven als één van de meest vernederende momenten uit de Oscargeschiedenis.  De man die wij zoeken, zweert nooit meer een Oscaruitreiking bij te wonen.  Eén jaar later is hij toch aanwezig om alsnog zijn Oscar voor beste regisseur in ontvangst te nemen voor "It happened one night".  Over welke regisseur hebben we het?

 

Antwoord : Frank Capra

 

 

 

Vraag 7 / deel 3                      Media & film

Illustratie : Geen

 

In 1985 slaagt Steven Spielberg erin om een weinig benijdenswaardig record te evenaren.  Zijn film ‘The Color Purple’ wist geen enkele van zijn 11 Oscarnominaties te verzilveren.

Evenaring inderdaad, want in 1977 had Herbert Ross hem dit reeds voorgedaan.  Weet u nog met welke film ?  Shirley MacLaine en Anne Bancroft speelden de hoofdrollen.

 

Antwoord : The turning point

 

 

 

Vraag 8 / Deel 1             Gastronomie

Illustratie : Beeldfragment / Foto

 

U raadde natuurlijk al dat deze vraag over alcoholmisbruik zal gaan.  Meer bepaald over sterke bieren.

Voor 1 punt : Huisbrouwerij ‘De halve Maan’ kan terugblikken op een lange geschiedenis.  Reeds in 1564 vermeldt het stadsregister het bestaan van een brouwerij " De Maene " aan het walplein.  In 1856 wordt Henri Maes, eigenaar van dit pand en richt er een moderne brouwerij op.  Deze gaat over van vader op zoon.  Wanneer de interesse voor ambachtelijk gebrouwen streekbier toeneemt, brengt de brouwerij, in 1981, een nieuw product op de markt. Het wordt een blondje van hoge gisting. Doordat het alcoholgehalte vrij hoog is, krijgt het nieuwe bier een zeer toepasselijke naam.  Welk is de naam van dit bier dat geschonken wordt op de officiële recepties van de stad Brugge ?

 

Antwoord : Straffe Hendrik

 

 

 

Vraag 8 / Deel 2             Gastronomie

Illustratie : Foto

 

Voor 2 punten.  Brouwerij Huyghe is onafhankelijk sinds 1906.  Zij zijn gespecialiseerd in bieren voor speciale gelegenheden. Zij hebben ongeveer 54 van deze bieren in hun assortiment. De brouwerij heeft een jaarlijkse omzet van zo'n 50000 hectoliter.

Hun uithangbord is een licht amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 9%.  De heren worden verliefd op het bier, de dames veeleer op het glas en het flesje, en dit omwille van de lieve diertjes die erop afgebeeld staan.

 

Antwoord : Delirium Tremens

 

 

 

Vraag 8 / Deel 3             Gastronomie

Illustratie : Foto

 

Wij citeren van de webstek van brouwerijVan Steenberge uit Eddy Wallyland Ertvelde :

 

Een bier buiten categorie. Het is een bier dat zo rijk, zo gloeiend , zo vol met een typische smaak is, dat het de enen aan chocolade doet denken en anderen aan koffie. Natuurlijk is het een bier, fris opgediend, met toch een goeie hoppige ondertoon. Er is geen beter dessertbier in de wereld. Engelsen noemen dit soort bier een ‘Barley Wine’, een ‘gerstewijn’. Het ruikt naar overwinning. Het is een feestbier.

 

We hebben het hier over een zeer zoet bier van hoge gisting, steeds gekenmerkt door een zoetig aroma en een dikwijls contrasterend bitterige nasmaak.

Het kan u tevens 4 punten opleveren.

 

Antwoord : Gulden Draak

 

 

 

Vraag 9 / Deel 1             Taal en literatuur

Illustratie : Foto

 

3 Vlaamse dichters die allen begraven zijn op het Antwerpse Schoonselhof.  Ik geef telkens een heel klein woordje uitleg, lees een klein fragmentje uit hun werk voor, en u ziet tegelijkertijd een foto van hun graf.

Voor één punt zoeken we een dichter die leefde van 1896 tot 1928. Hij is dus zeer jong gestorven. Tragisch is dat men pas na zijn dood zijn betekenis heeft beseft.
We moeten hem zien als een vroege voorloper van de Vijftigers, de experimentelen.

 

Ik zag Cecilia komen
op een zomernacht
twee oren om te horen
twee ogen om te zien
twee handen om te grijpen
en verre vingers tien

 

Antwoord : Paul van Ostaijen

 

 

 

Vraag 9 / Deel 2             Taal & Literatuur

Illustratie : Foto

 

Ook onze tweede dichter was geen lang leven geschoren.  Al jaren sukkelend met een chronische bronchitis, stierf zij in 1933, amper 36 jaar oud.  Haar werk kan in twee delen opgesplitst worden.  Het brave repertoire van voor 1927, en het meer avant-gardistische werk van haar laatste levensjaren.

 

Tussen ‘t naakte, rood geraamte
Van een wilde wijngaardrank,
Hing een scheefgezakte venster
In de gevel, blauwig blank.

 

Op de grauw arduinen rijchel
Hier en daar vergroend van mos,
lagen enk'le wingerdblâren,
Dronken van d'oktoberblos.

 

Antwoord : Alice Nahon

 

 

 

Vraag 9 / Deel 3             Taal en literatuur

Illustratie : Foto

 

Dichter nummer drie was nauw bevriend met Paul van Ostaijen.  Zijn werk werd vooral beïnvloed door het werk van deze laatste, doch ook door het dadaïsme en het surrealisme.  Hij stierf in 1965, op 69 jarige leeftijd.

 

In het loof van jasmijnestruikjes
zit ik bij de wijn.
Vrienden laat nu ’t goede uur opduiken!
Daar buigt zich de maan met gouden schijn
in de klare sloot,
en hoffelik buig ik me met haar
en m’n schaduw met sierlik gebaar
buigt zich als derde bondgenoot.

 

Antwoord : Gaston Burssens

 

 

 

Vraag 10 / Deel 1             Muziek

Illustratie : Geluidsfragment / Foto

 

Plains, trains & automobiles.  Maar wij beperken ons tot de trains.  U hoort zo meteen drie liedjes over treinen.  U kent inmiddels het principe.  Voor 1 punt vragen we naar de uitvoerder van dit Nederlandstalige nummer.

 

Antwoord : Bart Herman

 

 

 

Vraag 10 / Deel 2             Muziek

Illustratie : Geen

 

Voor twee punten opnieuw de uitvoerder.  Een zeer herkenbare stem.

 

Antwoord : Cat Stevens

 

 

 

Vraag 10 / Deel 3             Muziek

Illustratie : Geen

 

De laatste vraag van vanavond.  Wij zoeken opnieuw de uitvoerders.  We hebben twee namen nodig.  Zij werden in 1984 met dit liedje vijfde op het Eurovisiesongfestival.

 

Antwoord : Alice & Battiato